Layan drama's....... & kelebihan cuka  

Posted by Treasure with our own choices--->ME! in ,

Salam sume.....

Uihhh...... lama tul tak tebas lalang kat umah ku ini... ada ular tak?? cuba cek....ekekeke..

Lama gak tak update blog nih..Bukan apa,, asik dok tgk blog org jekk...blog sendiri dilupa.. huhu..LAgi satu"main" aktiviti aku layan drama2 kat dlm TV3, TV9, NTV7, sume aku layan.. tu yg tak menyempat tak update blog... maleh pun ada....

Byk gak dramas yg dah aku layan.... boleh lah isi masa lapang yg sememangnye lapang tuhh.... wlupun kadang2 server tu slow giler menyakitkan hati, tp mata tetap pandang je PC nih... tekun jekk...

Lagi satu yg menarik perhatian semasa jelajah mcm2 url, yg menarik perhatian ku adalah citer pasal cuka (vinegar)... Yelah, byk yg aku taktau pasal cuka... cetek betul ilmu bab2 makanan nih... yg aku tau cuka utk buat acar timun org kawin tu jek.. huhu...sadisnyerr... Rupanye byk kelebihan cuka.. Antaranyerr :


A) Cleaning
1- polish loyang & copper..
Caranyer : campur 2 sb sos + 1 sb cuka, gosok2 & bersihkan ler cam biasa.... sure kilat..

2- Carpet stain removal:
Caranyer : campur 1 st sabun basuh + 1 st cuka dlm air suam bole buang kotoran pd carpet. Gosok dgn berus atau towel. Basah2kan sket kat carpet tu dam gosok2 lg.. nnt lama2 ilang lah...

3- Hilangkan bau busuk sinki
Caranyer : Ambik lebih kurang secawan cuka, tuang dlm sinki..tunggu lebih kurg 30 minit, pastu bukak paip biar mengalir... Mesti ilang gak bau2 busuk dr longkang yg naik ke atas tuh..

4- Bersihkan minyak+kotoran pd peti sejuk
Caranyer pun sama : campur cuka sikit dlm air, pastu lap ler fridge tu... senang je ilang...

5-Bersihkan microwave.
Caranyer : Didihkan 1/4 cawan cuka + 1 cawan air dlm microwave tu..

Ehmm...byk lagi kelebihannyer tp tak larat nak tulis kat sini.. lebih2 boleh tgk kat sini :

http://www.versatilevinegar.org/usesandtips.html#1a


Dan juga Cuka apple cyder.. mmg byk kelebihannyer.. Cara minum apple cyder ni just campurkan dgn madu je dlm 1 cawan air masak ..Minum daily sebelum tido tu..Antara kelebihannyer :

1-Membakar
Kalori Badan dengan Berkesan
2-Menjaga Permukaan Kulit
3-Mengelakkan dan mempercepatkan pemulihan daripada penat.
4-Langkah balas bagi kekurangan kalsium
5-Menambah Selera Makan dan Proses pencernaan
6-Karat yang terdapat dalam badan insan = lipid peroxide boleh dikurangkan dengan cuka7-Boleh Mengawal Peningkatan Tekanan Darah
8-Mengelakkan daripada penyakit dewasa(arteriosclerosis)
9-Mengurangkan kolestrol yang membimbangkan orang ramai
10-Berkesan untuk Mencegah Penyakit Jantung
11-Meningkatkan fungsi organ hati.
12-Pengaruh yang baik terhadap sakit bahu dan lumbago.(sakit senggal-senggal pinggang)
13-Berupaya mengurangkan masalah kaki: Kuman kaki busuk.
14-Banyak minum cuka dapat menghindari masalah mabuk.

Itu jelah entry kali nih...Nnt senang2 pas abis layan citer Matahari (TV3) dan Zati & Si Mawas kat TV9 tu, insyaAllah adalah entry2 baru yek... hehe.....

THE END............

This entry was posted on May 26, 2009 at 10:26 PM and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 comments

Post a Comment